sobota, sierpnia 15, 2020

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna, letnia rolada cukiniowo-serowa z dodatkiem pysznego farszu składającego się z mielonego mięsa drobiowego, suszonych pomidorów i kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża rolada. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Rolada drobiowa z cukinią



Rolada drobiowa z cukinią - składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g sera żółtego
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek

Rolada drobiowa z cukinią - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladę drobiową z cukinią?

  • Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki, pokrojone w cienkie paski pomidory, wbij jajka, dodaj majonez i posiekany koperek. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę cukiniowo-serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie delikatnie oderwij od niego papier do pieczenia.
  • Przygotuj drobiowy farsz. Piersi z kurczaka zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i suszonymi pomidorami. Do masy dodaj odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszony czosnek. Dobrze połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto cukiniowe połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, rozsmaruj przyprawione mięso. Całość zwiń w dość ścisłą roladę. Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:





























Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger