Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 duże jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
- około 1,5 litra bulionu warzywnego
Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- 0,5 szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier
Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 250 g sera mozzarella
Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?
- W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
- Makaron spaghetti ugotuj al dente.
- Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
- Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz