Tiramisu z malinami to ciasto, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Słodki krem z białą czekoladą w połączeniu z gorzkim smakiem kawy i dość kwaśnymi malinami daje finalnie pyszne ciasto o wyjątkowym, bardzo ciekawym smaku. Polecam!
Tiramisu z malinami - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Tiramisu z malinami - składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Tiramisu z malinami - pozostałe składniki:
- kilkadziesiąt sztuk okrągłych biszkoptów
- około 250 ml zaparzonej, dość mocnej kawy
- około 300-350 g malin
- kawa zbożowa
Jak zrobić tiramisu z malinami?
- W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia
- Przygotuj krem. W 50 ml śmietanki rozpuść 100 g białej czekolady. Uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do zagotowania. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Pozostałe 350 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
- Złóż ciasto. Biszkopt obficie nasącz kawą, wyłóż 2/3 kremu, kolejno poukładaj maliny, delikatnie wciskając je w krem. Okrągłe biszkopty nasącz kawą, ułóż na malinach. Wyłóż pozostały krem. Ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie biszkoptów. Wierzch biszkoptów oprósz kawą zbożową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci też inne przepisy na ciasta z malinami:
mm takiej wersji jeszcze nie jadłam, kuszące :)
OdpowiedzUsuń