poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Zupa serowo-brokułowa

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa brokułowa z marchewką i porem, z dodatkiem śmietankowego serka topionego.  W sam raz na letni obiad. :)

Zupa serowo-brokułowa

Zupa serowo-brokułowa - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora (dosyć mała)
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 łyżki masła

Jak zrobić zupę serowo-brokułową?

  • Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.
  • Marchewki i pietruszkę obierz. Marchewki pokrój w półplasterki, a pietruszkę w drobną kostkę.
  • Pora oczyść i pokrój w półplasterki.
  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć marchewki, pietruszkę i pora. Warzywa smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Do warzyw wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu, do garnka dodaj różyczki brokuła, gotuj przez 5 minut.
  • Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia, zalej dwoma chochlami gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
  • Zupę solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz