Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem Nutelli i świeżych malin zatopionych w galaretce. To idealna propozycja nie tylko dla fanów malin i czekoladowych słodkości. Niebo w gębie! Polecam. :)
Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia: 1/3 szklanki likieru czekoladowego + 2/3 szklanki wody
Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą - składniki na krem czekoladowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 225 g Nutelli
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki malinowe
- 2,5 szklanki wrzątku
- około 350 g malin
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Galaretki malinowe rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Ustaw mikser na najniższą moc i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
- Do formy włóż jeden blat biszkoptu, nasącz go likierem wymieszanym z wodą. Wyłóż 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, ponownie nasącz likierem z wodą. Wyłóż pozostałą 1/3 kremu, poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z malinami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz