piątek, 4 września 2020

Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem Nutelli i świeżych malin zatopionych w galaretce. To idealna propozycja nie tylko dla fanów malin i czekoladowych słodkości. Niebo w gębie! Polecam. :)
Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą






Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki likieru czekoladowego + 2/3 szklanki wody


Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 225 g Nutelli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody


Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 350 g malin



Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Galaretki malinowe rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Ustaw mikser na najniższą moc i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Do formy włóż jeden blat biszkoptu, nasącz go likierem wymieszanym z wodą. Wyłóż 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, ponownie nasącz likierem z wodą. Wyłóż pozostałą 1/3 kremu, poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z malinami:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz