Doskonale kremowy deser budyniowy z mascarpone, bananami, białą i mleczną czekoladą, który świetnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Deser budyniowy z bananami - składniki:
- 50 g proszku budyniowego waniliowego
- 500 ml mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 50 g białej czekolady
- 120 g miękkiego masła
- 100 g mascarpone
- 4 banany
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- dodatkowo: po około 30 g białej i 30 g mlecznej czekolady do oprószenia wierzchu
Jak zrobić deser budyniowy z bananami?
- W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Rondelek zestaw z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki biała czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno dodawaj naprzemiennie budyń i serek mascarpone, cały czas miksując, do czasu uzyskania jednolitego kremu.
- Banany pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Połowę bananów wyłóż na dno pucharków. Kolejno rozłóż krem i wyłóż pozostałą część bananów. Wierzch deserów oprósz białą i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz