poniedziałek, 7 września 2020

Deser budyniowy z bananami

Doskonale kremowy deser budyniowy z mascarpone, bananami, białą i mleczną czekoladą, który świetnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Deser budyniowy z bananami


Deser budyniowy z bananami - składniki:

  • 50 g proszku budyniowego waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła 
  • 100 g mascarpone
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • dodatkowo: po około 30 g białej i 30 g mlecznej czekolady do oprószenia wierzchu



Jak zrobić deser budyniowy z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Rondelek zestaw z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki biała czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno dodawaj naprzemiennie budyń i serek mascarpone, cały czas miksując, do czasu uzyskania jednolitego kremu.
  • Banany pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Połowę bananów wyłóż na dno pucharków. Kolejno rozłóż krem i wyłóż pozostałą część bananów. Wierzch deserów oprósz białą i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz