Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej.
Raffaello z borówkami - składniki:
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 galaretka jagodowa
- 1 szklanka wrzątku
- około 200 g borówek amerykańskich
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- około 220 g herbatników
Jak zrobić rafaello z borówkami?
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
- Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki,
- Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem.
- Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do mascarpone i krótko zmiksuj. Dodaj pół szklanki wiórków kokosowych. Ponownie krótko zmiksuj.
- Powstały krem wyłóż na herbatniki. Na kremie ułóż borówki. Następnie wylej lekko stężałą galaretkę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Jest tak wspaniałe ze musze go robić z podwójnej porcji😁
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
Usuń