Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej.
Raffaello z borówkami - składniki:
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
1 szklanka wiórków kokosowych
1 galaretka jagodowa
1 szklanka wrzątku
około 200 g borówek amerykańskich
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki cukru pudru
około 220 g herbatników
Jak zrobić rafaello z borówkami?
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki,
Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem.
Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do mascarpone i krótko zmiksuj. Dodaj pół szklanki wiórków kokosowych. Ponownie krótko zmiksuj.
Powstały krem wyłóż na herbatniki. Na kremie ułóż borówki. Następnie wylej lekko stężałą galaretkę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
Jest tak wspaniałe ze musze go robić z podwójnej porcji😁
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
Usuń