niedziela, 20 września 2020

Raffaello z borówkami

Wyśmienite ciasto bez pieczenia z wiórkami kokosowymi, którego słodycz przełamują borówki zatopione w galaretce jagodowej.
Raffaello z borówkami



Raffaello z borówkami - składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • około 200 g borówek amerykańskich
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 220 g herbatników


Jak zrobić rafaello z borówkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Borówki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  • Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, 
  • Mascarpone ubij na sztywno z przesianymi 3 łyżkami cukrem pudrem.
  • Do ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitego kremu, dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do mascarpone i krótko zmiksuj. Dodaj pół szklanki wiórków kokosowych. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Powstały krem wyłóż na herbatniki. Na kremie ułóż borówki. Następnie wylej lekko stężałą galaretkę. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z przesianymi 2 łyżkami cukrem pudrem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. Ubitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami

Raffaello z borówkami



2 komentarze: