sobota, 5 września 2020

Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką

Pyszne w smaku roladki schabowe z musztardą, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i marynowaną papryką.
Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką




Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 200 g kiełbasy
  • 3 ogórki kiszone
  • 6 kawałków papryki marynowanej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • mąka do obtaczania roladek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i cienko rozbij.
  • Kiełbasę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko musztardą, ułóż porcję kiełbasy, ogórka kiszonego i papryki marynowanej. Całość oprósz solą i pieprzem, ściśle zwiń roladkę.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż roladki z obu stron.
  • Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 45 minut - do miękkości mięsa.
  • Do garnka wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  • W razie potrzeby możesz zaprawić sos 1 łyżką mąki rozmieszanej w pół szklanki wody.
  • Przed podaniem oprósz roladki koperkiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki schabowe:

1 komentarz: