Rożki drożdżowe z dodatkiem budyniu waniliowego, które są tak pyszne, że w kilka chwil znikają z talerza. Dużą ich zaletą jest prostota przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przygotować budyń, zlepić ciastka na kształt rożków, upiec i gotowe! Polecam. :)
Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
2 łyżki miodu
2 żółtka
100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
szczypta soli
Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na nadzienie budyniowe:
60 g proszku budyniowego waniliowego
600 ml mleka
Dodatkowo:
cukier puder
Jak zrobić rożki drożdżowe z budyniem?
W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę miodu i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę miodu, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
Na mleku ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową i gotuj do czasu uzyskania gęstego budyniu.
Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję budyniu, złóż w trójkąty, dokładnie zlep ze sobą brzegi.
Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rożki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz