czwartek, 3 września 2020

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z dodatkiem budyniu waniliowego, które są tak pyszne, że w kilka chwil znikają z talerza. Dużą ich zaletą jest prostota przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przygotować budyń, zlepić ciastka na kształt rożków, upiec i gotowe! Polecam. :)

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem



Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli


Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 60 g proszku budyniowego waniliowego
  • 600 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder


Jak zrobić rożki drożdżowe z budyniem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę miodu i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę miodu, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Na mleku ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową i gotuj do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję budyniu, złóż w trójkąty, dokładnie zlep ze sobą brzegi.
  • Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rożki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz