Miękki, rozpływający się w ustach schab podany w towarzystwie pysznego, kremowego, aromatycznego sosu grzybowego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Polecam. :)
Schab w sosie grzybowym - składniki:
- 1,2 kg schabu
- 1 cebula
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- dodatkowo: olej do smażenia
Schab w sosie grzybowym - składniki na sos:
- 1 kg grzybów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- dodatkowo: masło klarowane
Jak zrobić schab w sosie grzybowym?
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki mięsa, po czym przełóż je do dużego garnka.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni po smażeniu mięsa. Dodaj do garnka z mięsem.
- Do garnka wlej również bulion i dodaj sos sojowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 15 minut - do miękkości mięsa.
- Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
- Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj grzyby i całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. W międzyczasie dopraw grzyby solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
- Na patelnię z grzybami dodaj gorący wywar z garnka, w którym gotował się schab. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i gotuj przez około 3 minuty - do czasu zgęstnienia sosu.
- Sos grzybowy przelej do sosu z mięsem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz