sobota, 19 września 2020

Schab w sosie grzybowym

Miękki, rozpływający się w ustach schab podany w towarzystwie pysznego, kremowego, aromatycznego sosu grzybowego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Polecam. :) 
Schab w sosie grzybowym






Schab w sosie grzybowym - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia


Schab w sosie grzybowym - składniki na sos:

  • 1 kg grzybów 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: masło klarowane



Jak zrobić schab w sosie grzybowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki mięsa, po czym przełóż je do dużego garnka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni po smażeniu mięsa. Dodaj do garnka z mięsem. 
  • Do garnka wlej również bulion i dodaj sos sojowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Dodaj grzyby i całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. W międzyczasie dopraw grzyby solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Na patelnię z grzybami dodaj gorący wywar z garnka, w którym gotował się schab. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i gotuj przez około 3 minuty - do czasu zgęstnienia sosu.
  • Sos grzybowy przelej do sosu z mięsem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz