Schab duszony w aromatycznym sosie z marchewką i kiszonymi ogórkami.
Schab w sosie ogórkowym - składniki:
- 600 g schabu
- około 500 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 6 ogórków kiszonych
- 100 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- dodatkowo: olej do smażenia + mąka do obtoczenia
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki
Jak zrobić schab w sosie ogórkowym?
- Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
- Plastry mięsa obtocz w mące, a następnie krótko obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut.
- Po upływie powyższego czasu dorzuć do garnka pokrojone w plasterki ogórki. Całość duś jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos zapraw mąką rozmieszaną w wodzie.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na dania ze schabu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz