poniedziałek, 14 września 2020

Schab w sosie ogórkowym

Schab duszony w aromatycznym sosie z marchewką i kiszonymi ogórkami.
Schab w sosie ogórkowym



 Schab w sosie ogórkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia + mąka do obtoczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki


Jak zrobić schab w sosie ogórkowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Plastry mięsa obtocz w mące, a następnie krótko obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
  • Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewki i ząbki czosnku. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez około 50 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dorzuć do garnka pokrojone w plasterki ogórki. Całość duś jeszcze przez 10 minut.  Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby sos zapraw mąką rozmieszaną w wodzie. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania ze schabu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz