Pyszne, wilgotne, bardzo czekoladowe brownie w połączeniu z kremowym sernikiem i lekko kwaśnymi borówkami to przepis na wyjątkowo smaczne ciasto. :)
Sernikobrownie z borówkami - składniki na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernikobrownie z borówkami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
Pozostałe składniki:
- około 250-300 g borówek
Jak zrobić sernikobrownie z borówkami?
- W pierwszej kolejności przygotuj spód ciasta. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. Do miski dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzone czekolady.
- Do formy o wymiarach 20 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia wylej nierównomiernie masę czekoladową, tworząc górki i dołki.
- Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i jajka (pojedynczo, jedno po drugim). Na koniec dodaj proszek budyniowy i całość zmiksuj na gładką masę.
- Masę serową wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu poukładaj umyte i osuszone borówki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
- Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z borówkami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz