niedziela, 13 września 2020

Sernikobrownie z borówkami

Pyszne, wilgotne, bardzo czekoladowe brownie w połączeniu z kremowym sernikiem i lekko kwaśnymi borówkami to przepis na wyjątkowo smaczne ciasto. :)

Sernikobrownie z borówkami



Sernikobrownie z borówkami - składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła 
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernikobrownie z borówkami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)


Pozostałe składniki:

  • około 250-300 g borówek



Jak zrobić sernikobrownie z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód ciasta. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. Do miski dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i ostudzone czekolady. 
  • Do formy o wymiarach 20 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia wylej nierównomiernie masę czekoladową, tworząc górki i dołki.
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i jajka (pojedynczo, jedno po drugim). Na koniec dodaj proszek budyniowy i całość zmiksuj na gładką masę. 
  • Masę serową wylej na czekoladowy spód. Na wierzchu poukładaj umyte i osuszone borówki.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z borówkami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz