Chrupiące, wyraziste w smaku kawałki kurczaka w maślance panierowane w mące krupczatce z przyprawami. Pycha!
Chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 0,5 litra maślanki
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, słodka papryka, czosnek suszony
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce?
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miski wlej maślankę, dodaj posiekany szczypiorek. Do maślanki dodaj kawałki kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
- Z maślanki wyjmuj kawałki kurczaka i panieruj w mące z przyprawami.
- Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety z kurczaka:
- kąski z kurczaka w kefirze i krakersach
- domowe Stripsy jak z KFC
- kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl