sobota, 31 października 2020

Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce

Chrupiące, wyraziste w smaku kawałki kurczaka w maślance panierowane w mące krupczatce z przyprawami. Pycha! 
Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce




Chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 litra maślanki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, słodka papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka w pikantnej panierce?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski wlej maślankę, dodaj posiekany szczypiorek. Do maślanki dodaj kawałki kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami.
  • Z maślanki wyjmuj kawałki kurczaka i panieruj w mące z przyprawami.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety z kurczaka:
Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce

Chrupiące kawałki kurczaka w pikantnej panierce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz