Kapusta zasmażana to klasyczny, prosty przepis na pyszny dodatek do różnych dań obiadowych.
Kapusta zasmażana - składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- 125 g masła
- 1,5 łyżki mąki
Jak zrobić kapustę zasmażaną?
- Kapustę umyj, osusz, odkrój twardy głąb, a następnie poszatkuj.
- Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól, pieprz i cukier.
- Garnek z pokrywką wstaw na kuchenkę i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20-25 minut - do momentu, aż kapusta będzie prawie miękka.
- Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek, wymieszaj. Garnka nie przykrywaj już pokrywką, ale nadal gotuj na niewielkiej mocy palnika.
- W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie rozetrzyj ją z masłem. Mieszaj i smaż do momentu, aż zawartość patelni zacznie się pienić.
- Zasmażkę przelej do garnka z kapustą. Dobrze wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw jeszcze kapustę solą, pieprzem i cukrem.
Wygląda super mimo, iż nie jestem fanem kapusty. Wygląda też dietetycznie.
OdpowiedzUsuńMogę jeść ciągle:)) Ewentualnie dodaję koncentratu pomidorowego, też super smak:)
OdpowiedzUsuń