Kapusta zasmażana to klasyczny, prosty przepis na pyszny dodatek do różnych dań obiadowych.
Kapusta zasmażana - składniki:
1 kg kapusty białej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
pęczek koperku
125 g masła
1,5 łyżki mąki
Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Kapustę umyj, osusz, odkrój twardy głąb, a następnie poszatkuj.
Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól, pieprz i cukier.
Garnek z pokrywką wstaw na kuchenkę i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20-25 minut - do momentu, aż kapusta będzie prawie miękka.
Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek, wymieszaj. Garnka nie przykrywaj już pokrywką, ale nadal gotuj na niewielkiej mocy palnika.
W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie rozetrzyj ją z masłem. Mieszaj i smaż do momentu, aż zawartość patelni zacznie się pienić.
Zasmażkę przelej do garnka z kapustą. Dobrze wymieszaj.
W razie potrzeby dopraw jeszcze kapustę solą, pieprzem i cukrem.
Wygląda super mimo, iż nie jestem fanem kapusty. Wygląda też dietetycznie.
OdpowiedzUsuńMogę jeść ciągle:)) Ewentualnie dodaję koncentratu pomidorowego, też super smak:)
OdpowiedzUsuń