Pyszne, kolorowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z kilku kolorowych warstw, z pewnością posmakuje dużym i małym. Polecam. :)
Składniki na masę agrestową:
- 1 galaretka agrestowa
- 250 ml wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 180 g serka homogenizowanego waniliowego
Składniki na masę pomarańczową:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 650 ml wody
Składniki na masę truskawkową:
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody
- 250 ml śmietany kremówki
- 180 g serka homogenizowanego waniliowego
Pozostałe skladniki:
- około 300 g podłużnych biszkoptów
- 0,5 szklanki wody
- kilka kropel aromatu waniliowego
Jak zrobić ciasto kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)?
- Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno formy wyłóż biszkoptami, po czym nasącz je mlekiem wymiesznym z aromatem waniliowym.
- Przygotuj masę agrestową. Galaretkę agrestową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lod owki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę agrestową wylej na biszkopty i wstaw na 15 minut do lodówki.
- Galaretkę pomarańczową rozpuść w 650 ml gorącej wody, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylej na stężałą masę agrestową. Na galaretce ułóż biszkopty, nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem waniliowym i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Przygotuj masę truskawkową. Galaretkę truskawkową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodowki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę truskawkową wylej na biszkopty. Wierzch ciasta dowolnie udekoruj, np. kolorowymi perełkami lub czekoladą.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Źródło przepisu: smaczny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz