Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach kotlety drobiowe przygotowane po parysku, zapieczone z pomidorem i mozzarellą. Pycha!
Koltety po parysku zapiekane z pomidorami - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- mąka
- 1-2 jajka
- 2 duże lub 3 małe pomidory
- 250 g mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety po parysku zapiekane z pomidorami?
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Panieruj mięso najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i znowu w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż 2-3 plasterki pomidora, oprósz bazylią, a na wierzchu ułóż 2-3 plasterki mozzarelli.
- Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety drobiowe:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz