Pyszne pulpety z brokułami zapiekane w kremowym sosie serowym to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego.
Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym - składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 brokuł (500 g)
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
Pulpety z brokułami w sosie serowym - składniki na sos:
- 300 g śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- 100 g mozzarelli
- 100 g śmietankowego serka topionego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym?
- W pierwszej kolejności ugotuj różyczki brokuła. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski wrzuć mięso, ostudzone i rozgniecione brokuły, posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wyrób mięsną masę. Uformuj dość duże pulpety.
- Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, starty na drobnych oczkach tarki ser żółty i mozzarellę oraz rozgnieciony serek topiony, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Połowę sosu wylej do naczynia żaroodpornego, ułóż pulpety, zalej pozostałym sosem.
- Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na dania z brokułem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz