Pyszne, delikatne w smaku i szybkie w przygotowaniu pulpety z dodatkiem rzodkiewki, duszone w aksamitnym sosie koperkowym.
Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym - składniki na pulpety:
- 50 dag mięsa mielonego drobiowego
- 1 mała cebula
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
- dodatkowo: mąka do obtaczania
Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym - składniki na sos:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym?
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rzodkiewki umyj, osusz, także pokrój w drobną kostkę.
- Do miski dodaj mięso, cebulę, rzodkiewki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, kaszę mannę, posiekany koperek i przyprawy: sól, pieprz, tymianek i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
- W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Do pulpetów dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na pulpety:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz