niedziela, 25 października 2020

Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym

Pyszne, delikatne w smaku i szybkie w przygotowaniu pulpety z dodatkiem rzodkiewki, duszone w aksamitnym sosie koperkowym.
Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym


Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym - składniki na pulpety:

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • dodatkowo: mąka do obtaczania

Pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić pulpety z rzodkiewką w sosie koperkowym?

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Rzodkiewki umyj, osusz, także pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, rzodkiewki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko, kaszę mannę, posiekany koperek i przyprawy: sól, pieprz, tymianek i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Do pulpetów dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!


    Polecam Ci również inne przepisy na pulpety:

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz