wtorek, października 27, 2020

Rogaliki drożdżowe na śmietanie

Puszyste, pięknie wyrastające rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie z Nutellą. Pycha! 
Rogaliki drożdżowe na śmietanie



Rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • dodatkowo: Nutella, możesz równiez użyć innego nadzienia, np. marmoladę czy powidła

Jak zrobić rogaliki drożdżowe na śmietanie?

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy, jajka, masło i drożdże ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejesce na około 45 minut, by ciasto wyrosło.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na rogaliki:

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger