niedziela, 11 października 2020

Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką

Pyszne, bogato nadziane roladki z kaszą jęczmienną, szynką, cebulą i natką pietruszki, duszone w sosie pomidorowym. Przygotowanie roladek z karkówki jest dość pracochłonne, jednak warto poświęcić im odrobinę czasu. Są naprawdę wyśmienite! :)
Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką




Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką - składniki na farsz:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ulubionej szynki
  • 4 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Roladki z karkówki faszerowane kaszą - pozostałe składniki:

  • 1 kg karkówki
  • mąka do panierowania
  • 750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do karkówki, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmiennną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do ostudzenia.
  • Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zeszklij na oleju.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę, żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry i dość cienko rozbij tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. 
  • Na każdy plaster mięsa wyłóż farsz z kaszy jęczmiennej. Mięso zwiń na kształt roladki i zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Przesmażone roladki przełóż do garnka. Wlej gorący bulion, przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem. Do roladek dodaj zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 10 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem i rozmarynem.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę, a następnie zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki w sosie:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz