Pyszna, zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu sałatka z dodatkiem kaszy jaglanej, łososia, awokado, pomidorem, ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą.
Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem i awokado - składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 ogórki kiszone
- 0,5 małej cebuli czerwonej
- 0,5 awokado
- dwie garaści sałaty lub ulubionego mixu sałat
- 60 g wędzonego łososia
- 1 duży pomidor malinowy
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
Jak zrobić sałatkę z kaszą jaglaną, łososiem i awokado?
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, cebulę pokrój w półplasterki.
- Awokado obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą.
- Do miski dodaj wrzuć sałatę, dodaj kaszę jaglaną, ogórki kiszone, cebulę i awokado. Dodaj sos. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Łososia porwij na mniejsze kawałki.
- Sałatę z pozostałymi składnikami wyłóż na talerz. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i łososia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz