Wyśmienita surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem ogórków kiszonych, jabłka i cebuli.
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym - składniki:
- 1 kg kapusty czerwonej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżek oleju
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z ogórkiem kiszonym?
- Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut.
- Po upływie powyższego czasu dokładnie odcedź kapustę.
- Do ciepłej kapusty dodaj sok z cytryny i sól, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Ogórki, cebulę i jabłko pokrój w dość drobną kostkę. Dodaj do kapusty, wymieszaj.
- Do warzyw dodaj posiekany szczypiorek, dodaj sól, pieprz, cukier, olej i ewentualnie jeszcze odrobinę soku z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na surówki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz