Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu kluseczki na maślance. Kluseczki doskonale smakują w towarzystwie mięsa duszonego w sosie. Ja podałam je z szynką w sosie marchewkowym.
Kluseczki na maślance - składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml maślanki
- 2 jajka
- szczypta soli
Jak zrobić kluseczki na maślance?
- Do miski przesiej mąkę z solą.
- Do osobnej miski wbij jajka, dodaj maślankę, wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
- Jajka z maślanką wlej do mąki. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na gotującą się wodę kładź porcję ciasta przy pomocy małej łyżeczki zamoczonej we wrzątku. Zamieszaj, poczekaj aż woda ponownie się zagtouje, i od tego momentu gotuj kluseczki przez 5 minut.
- Po ugotowaniu przelej kluski zimną wodą.
Smacznego!
Źródło przepisu: smacznapyza.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz