piątek, 13 listopada 2020

Kluseczki na maślance

Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu kluseczki na maślance. Kluseczki doskonale smakują w towarzystwie mięsa duszonego w sosie. Ja podałam je z szynką w sosie marchewkowym
Kluseczki na maślance



Kluseczki na maślance - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml maślanki
  • 2 jajka 
  • szczypta soli


Jak zrobić kluseczki na maślance?

  • Do miski przesiej mąkę z solą.
  • Do osobnej miski wbij jajka, dodaj maślankę, wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. 
  • Jajka z maślanką wlej do mąki. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na gotującą się wodę kładź porcję ciasta przy pomocy małej łyżeczki zamoczonej we wrzątku. Zamieszaj, poczekaj aż woda ponownie się zagtouje, i od tego momentu gotuj kluseczki przez 5 minut.
  • Po ugotowaniu przelej kluski zimną wodą.
Smacznego!

Źródło przepisu: smacznapyza.blogspot.com
Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz