czwartek, 12 listopada 2020

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Pyszne, puszyste i soczystek kotlety mielone z dodatkiem majonezu duszone w kremowym sosie pomidorowym. 
Kotlety mielone w sosie pomidorowym


Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka i olej do smażenia

Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety mielone w sosie pomidorowym?

  • Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do cebuli. Dodaj zioła prowansalskie, tymianek, sól i pieprz. Wlej śmietankę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty. Następnie dodaj kotlety. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

1 komentarz: