Jeśli znudziły Ci się tradycyjne, smażone kotlety schabowe, polecam Ci przepis na kawałki schabu pod kruszonką z bułki tartej z dodatkiem ostrej musztardy.
Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką - składniki:
- 500-600 g schabu
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 5 łyżeczek masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe pod musztardową kruszonką?
- Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kawałki schabu, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wymieszaj z musztardą, posiekaną natką pietruszki i masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
- Kruszonkę równomiernie rozłóż na wierzchu każdego kawałka mięsa.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy ze schabem w roli głównej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz