poniedziałek, 16 listopada 2020

Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne, smażone kotlety schabowe, polecam Ci przepis na kawałki schabu pod kruszonką z bułki tartej z dodatkiem ostrej musztardy.
Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką




Kotlety schabowe pod musztardową kruszonką - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety schabowe pod musztardową kruszonką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż kawałki schabu, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wymieszaj z musztardą, posiekaną natką pietruszki i masłem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kruszonkę równomiernie rozłóż na wierzchu każdego kawałka mięsa.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy ze schabem w roli głównej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz