sobota, 7 listopada 2020

Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej

Wyśmienite kotlety schabowe w nowej odsłonie, będące połączeniem traydycyjnego kotleta z plackiem ziemniaczanym. Polecam wypróbować. :)
Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej




Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem, dopraw z obu stron solą i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Ziemniaki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Odciśnij powstały sok, a następnie dodaj mąkę, jajko, natkę pietruszki, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
  • Mięso wyjmij z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtocz w przygotowanej panierce ziemniaczanej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe:

1 komentarz: