poniedziałek, 2 listopada 2020

Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii

Wyśmienite, delikatne w smaku kotlety z kaszy kuskus z dodatkiem marchewki i cukinii to pomysł na pyszny obiad lub pożywną przekąskę dla małych i dużych. 
Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii





Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem w ten sposób, by bulion wystawał 1 cm ponad kaszą. Przykryj talerzem i odstaw na kilka minut na bok. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Cebulę dodaj do kaszy kuskus. Wymieszaj. Całość pozostaw do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a cukinię na dużych (cukinię można obrać, ale nie trzeba). 
  • Do miski z kaszą i cebulą dodaj cukinię i marchewkę. Kolejno dodaj mąkę i jajka. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15 minut.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz