Piernik marchewkowy - wilgotny i długo utrzymujący swoją świeżość to pyszne ciasto, nie tylko na nadchodzące święta. Polecam!
Prosty przepis na piernik marchewkowy - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru (z lekką górką)
- 3 jajka
- 2 szklanki marchewki
- 1 duża pomarańcza
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić piernik marchewkowy?
- W misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao.
- Olej, cukier i jajka miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę i skórkę oartą z wyszorowanej pomarańczy. Zmniejsz obroty miksera, krótko zmiksuj. Kolejno dodaj suche składniki, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Świetny przepis ! Wczoraj zrobiłam, domownicy zachwyceni :) Na pewno przepis zagości na stałe w moim notatniku :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i polecam również inne przepisy. :)
Usuń