środa, 25 listopada 2020

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy - wilgotny i długo utrzymujący swoją świeżość to pyszne ciasto, nie tylko na nadchodzące święta. Polecam!
Piernik marchewkowy



Prosty przepis na piernik marchewkowy - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru (z lekką górką)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki
  • 1 duża pomarańcza

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

 

Jak zrobić piernik marchewkowy?

  • W misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao.
  • Olej, cukier i jajka miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę i skórkę oartą z wyszorowanej pomarańczy. Zmniejsz obroty miksera, krótko zmiksuj. Kolejno dodaj suche składniki, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

2 komentarze:

  1. Świetny przepis ! Wczoraj zrobiłam, domownicy zachwyceni :) Na pewno przepis zagości na stałe w moim notatniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam również inne przepisy. :)

      Usuń