piątek, 6 listopada 2020

Placki jogurtowo-budyniowe

Lekkie, szybkie i proste placuszki z dodaniem jogurtu naturalnego i proszku budyniowego to idealny pomysł na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, ponieważ placki doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno.
Placki jogurtowo-budyniowe





Placki budyniowo-jogurtowe - składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Jak zrobić placki budyniowo-jogurtowe?

  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, cukier waniliowy i jogurt. Krótko zmiksuj.
  • W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych, ponownie krótko zmiksuj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu możesz oprószyć wierzch placków cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na placki:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz