poniedziałek, 30 listopada 2020

Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym

Wyśmienite pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i mozzarellą w sosie pomidorowo-paprykowym.  Prosto i pysznie. :)
Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym




Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie


Pulpety z kaszą jaglaną - składniki na sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ugotowane marchewki (te, które gotowały się z pulpetami)
  • 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, zioła prowansalskie, cukier
  • dodatkowo: olej do smażenia


Przepis na pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Do miski dodaj mięso mielone, kaszę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką papryką.. Dokładnie wyrób masę na pulpety.
  • Do garnka wlej wodę, dodaj sól, obrane i przekrojone na pół marchewki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety, wkładaj na wrzątek i gotuj 25 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Przygotuj sos pomidorowo-paprykowy.  Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę czosnek
  • Do wysokiego naczynia wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i ugotowane marchewki. Całość zblenduj na gładki sos, dodaj bulion, wymieszaj i wlej do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. 
  • Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na pulpety:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz