niedziela, 1 listopada 2020

Racuchy serowe z jabłkami

Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem białego sera i drobno pokrojonych jabłek. To idealna propozycja na śniadanie! Polecam. :)
Racuchy serowe z jabłkami




Racuchy serowe z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 200 g białego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić racuchy serowe z jabłkami? 

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj biały ser rozgnieciony przy pomocy widelca, jajka, pozostałe 0,5 szklanki mleka, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz