sobota, 21 listopada 2020

Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem

Wyśmienita sałatka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki i marchewki z dodatkiem jajek i sosu czosnkowego. 
Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem



Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki:

  • 0,5 sałaty lodowej
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z dymki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 pęczka natki pietruszki


Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę warstwową z rzodkiewką, marchewką i jajkiem?

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
  • Ogórki obierz i pokrój w kostkę, 
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki, 
  • Cebulkę drobno pokrój.
  • Jajka pokrój w drobną kostkę.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Sałatę wymieszaj z ogórkami, marchewką, rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Do miski przełóż połowę sałaty wymieszanej z pozostałymi warzywami, kolejno połowę sosu, pozostałą sałatę z warzywami, następnie pokrojone jajka i pozostałą część sosu. Wierzch sałatki oprósz natką pietruszki. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz