Jeśli poszukujesz pomysłu na prosty, szybki i wyśmienity w smaku obiad, polecam Ci przepis na spaghetii carbonara ze śmietaną. Sos do spaghetii carbonara przygotowany na bazie słodkiej śmietanki, jajek i sera Grana Padano z dodatkiem wędzonego boczku jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Bardzo polecam ten przepis!
Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną - składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 150 g boczku wędzonego
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 45 g sera Grana Padano + mała garść do posypania
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić spaghetti carbonara na śmietanie?
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Makaronu nie przelewaj zimną wodą.
- Do wysokiego naczynia dodaj śmietankę, jajka, ser, sól i pieprz. Całość zmiksuj.
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na suchej patelni, na niskiej mocy palnika, aż się zarumieni.
- Ugotowany makaron dodaj do gorącego boczku. Cały czas mieszając podsmażaj przez około 1 minutę.
- Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj masę śmietanowo-jajeczną i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje.
- Spaghetti wyłóż na talerz i posyp pozostałym serem.
To prawda! Najlepszy przepis, bardzo prosty w przygotowaniu. Robiłam nie raz i polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam! :)
Usuń