piątek, 27 listopada 2020

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Jeśli poszukujesz pomysłu na prosty, szybki i wyśmienity w smaku obiad, polecam Ci przepis na spaghetii carbonara ze śmietaną. Sos do spaghetii carbonara przygotowany na bazie słodkiej śmietanki, jajek i sera Grana Padano z dodatkiem wędzonego boczku jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Bardzo polecam ten przepis! 
Spaghetti carbonara ze śmietaną




Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną - składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 45 g sera Grana Padano + mała garść do posypania
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić spaghetti carbonara na śmietanie?

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Makaronu nie przelewaj zimną wodą.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietankę, jajka, ser, sól i pieprz. Całość zmiksuj.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na suchej patelni, na niskiej mocy palnika, aż się zarumieni.
  • Ugotowany makaron dodaj do gorącego boczku. Cały czas mieszając podsmażaj przez około 1 minutę.
  • Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj masę śmietanowo-jajeczną i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje.
  • Spaghetti wyłóż na talerz i posyp pozostałym serem.

Smacznego!
Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

2 komentarze:

  1. To prawda! Najlepszy przepis, bardzo prosty w przygotowaniu. Robiłam nie raz i polecam!

    OdpowiedzUsuń