Szybki piernik z orzechami, który można przygotować nawet dzień przed świętami. Nie wymaga on leżakowania zarówno przed, jak i po pieczeniu. Wystarczy go upiec, udekorować polewą czekoladową i zajadać. Polecam!
Szybki piernik z orzechami - składniki:
- 250 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g rodzynków
- 100 g orzechów laskowych
Szybki piernik z orzechami - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Jak zrobić szybki piernik z orzechami?
- Miód, cukier i masło przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się składników dodaj 1 szklankę mąki, energicznie mieszając gotuj około 2 minut, po czym odstaw mieszankę do ostudzenia.
- Po ostudzeniu dodaj pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, jajka i mleko. Dokładnie zmiksujj wszystkie składniki.
- Na koniec dodaki płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.
- Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz