Szybki piernik z orzechami, który można przygotować nawet dzień przed świętami. Nie wymaga on leżakowania zarówno przed, jak i po pieczeniu. Wystarczy go upiec, udekorować polewą czekoladową i zajadać. Polecam!
Szybki piernik z orzechami - składniki:
250 g miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 szklanka mleka
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynków
100 g orzechów laskowych
Szybki piernik z orzechami - składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
5 łyżek kakao
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
Jak zrobić szybki piernik z orzechami?
Miód, cukier i masło przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się składników dodaj 1 szklankę mąki, energicznie mieszając gotuj około 2 minut, po czym odstaw mieszankę do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodaj pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, jajka i mleko. Dokładnie zmiksujj wszystkie składniki.
Na koniec dodaki płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.
Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz