piątek, 20 listopada 2020

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami, który można przygotować nawet dzień przed świętami. Nie wymaga on leżakowania zarówno przed, jak i po pieczeniu. Wystarczy go upiec, udekorować polewą czekoladową i zajadać. Polecam!
Szybki piernik z orzechami




Szybki piernik z orzechami - składniki:

  • 250 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynków
  • 100 g orzechów laskowych

Szybki piernik z orzechami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Jak zrobić szybki piernik z orzechami?

  • Miód, cukier i masło przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się składników dodaj 1 szklankę mąki, energicznie mieszając gotuj około 2 minut, po czym odstaw mieszankę do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu dodaj pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, jajka i mleko. Dokładnie zmiksujj wszystkie składniki.
  • Na koniec dodaki płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.
  • Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz