niedziela, 29 listopada 2020

Szybki piernik z powidłami

Szybki piernik na święta, który swój wyjątkowy smak i wilgotność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych. Piernik jest miękki, gotowy do zajadania od razu po przygotowaniu, a przy tym długo utrzymuje swoją świeżość. To przepis na najlepszy piernik na święta! 
Szybki piernik z powidłami


Piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru

Piernik z powidłami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Piernik z powidłami - przepis:

  • Masło roztop w rondelku. Następnie dodaj powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę.  Cały czas miksując powoli dodawaj ostudzone masło z dodatkami oraz przesiane suche składniki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.

Smacznego!

Polecam Ci rownież inne przepisy na piernik:

2 komentarze: