Miękkie, delikatne mięso wieprzowe w sosie marchewkowym. Prosto i pysznie!
Szynka duszona w sosie marchewkowym - składniki:
- 500-600 g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 2 szklanki wody
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić szynkę duszoną w sosie marchewkowym?
- Mięso osusz, oczyść i pokrój w plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, po czym przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
- Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Mięso przełóż do garnka. Dodaj również obrane i przekrojone na pół marchewki, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Dodaj rozmaryn i lubczyk, całość zalej wodą. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-50 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z garnka, a resztę zmiksuj blenderem na gładki sos. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
- Do sosu włóż mięso, całość gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na mięso w sosie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz